header image
Home
Populatia va deconta sute de milioane de euro pentru litigiile proprietatii Listare E-mail
Scris de Administrator   
Thursday, 05 October 2006

Image     La Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din Strasbourg au fost înaintate 10.000 de plângeri împotriva statului român, din care 6.000 reprezintă litigii în domeniul proprietăţii. Dacă vor fi pierdute aceste procese, statul va trebui să acorde foştilor proprietari, din banii contribuabililor, despăgubiri de ordinul sutelor de milioane de euro.

Image     Liderii organizaţiei non-guvernamentale Forumul Civic Românesc ne-au declarat, ieri, că o bună parte din "cazurile incredibile" de încălcare a drepturilor proprietăţii au fost înaintate Curţii de la Strasbourg, până în prezent existând 6.000 de dosare cu asemenea litigii. Potrivit statisticilor comunicate de Forumul Civic, la CEDO sunt acum depuse, în total, aproximativ 10.000 de plângeri. La un calcul simplu, putem observa că pierderea acestor procese ar însemna sute de milioane de euro - bani pe care statul român va trebui să-i deconteze, desigur, pe spezele contribuabililor. Mai grav este că, potrivit preşedintelui Forumului Civic, Adrian Stefan Iuraşcu, "dacă unei speţe i se dă o anumită soluţie la Strasbourg, atunci toate celelalte speţe de acelaşi gen vor primi aceeaşi rezolvare". Altfel spus, "dacă statul va pierde un singur proces din domeniul proprietăţii, toate celelalte 6.000 de dosare vor primi acelaşi verdict, ceea ce înseamnă că vom plăti cu toţii despăgubirile respective". Adrian Iuraşcu a mai arătat că, din 820.000 de notificări înaintate statului în vederea retrocedării de proprietăţi, au fost analizate mai puţin de jumătate. Dintre acestea, doar 100.000 au fost soluţionate favorabil, adică 11,5% - "un procent catastrofal". Dacă o ţinem tot în acest ritm, "numai pentru analizarea cererilor mai sunt necesare cel puţin 18 luni, iar în Bucureşti - cel puţin 10 ani", conchide preşedintele Forumului Civic Românesc
Conducerea Forumului Civic Românesc susţine că autorităţile care se ocupă cu problematica retrocedării, în special ANRP, sunt "depăşite de interesele locale", iar formula de organizare a acestora a fost concepută "în aşa fel încât să nu deranjeze mafiile locale".Organizaţia non-guvernamentală a hotărât să depună la Curtea Constituţională o contestaţie prin care va demonstra că Fondul Proprietatea "încalcă articolele 40 şI 44 din Constituţia României". Articolul 40 prevede "asocierea liberă" între entităţi, or Fondul Proprietatea se constituie printr-o asociere forţată; articolul 44 garantează încasarea creanţelor, însă nimeni nu ştie dacă prin listarea Fondului la Bursa de Valori se vor încasa sumele întregi trecute pe titlurile de proprietate, explică liderii Forumului Civic Românesc. Ei acuză autorităţile şi de o anumită părtinire în ceea ce priveşte prioritatea pe care o acordă unor retrocedări: "În timp ce micii proprietari aşteaptă cu înfrigurare, luni de zile, să fie selectaţI de "softul" ANRP, ni se arată la ore de maximă audienţă cum foşti mari industriaşI ai României sunt serviţI, cu promptitudine, cu hălci importante din acţiunile Fondului Proprietatea". De altfel, în viziunea membrilor Forumului, jumătate din valoarea Fondului va ajunge pe mâinile a mai puţin de o sută de proprietari. Ceilalţi câteva mii de deţinători de titluri FP vor fi nevoiţI să împartă restul, astfel că "va ieşi scandal mare".Liderii Forumului înaintează, astăzi, o solicitare către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) prin care cer să se verifice dacă "membrii actualei conduceri a Academiei Române au colaborat cu fosta Securitate.

Dan Straut

ADEVARUL  5.10.2006

 

 

 

Vizualizeaza comentariile (0) - Comenteaza

Ultima actualizare ( Monday, 18 December 2006 )

Comentarii

Acest articol inca nu a fost comentat.


Pagina 1 din 0 ( 0 comentarii )
©2006 MosCom

Autentificati-va pentru a putea comenta.
Vizitatori: 2859366
Avem 62 vizitatori online