header image
Home
Infiintarea Fondului Proprietatea va fi reclamata la Curtea Constitutionala Listare E-mail
Scris de Administrator   
Thursday, 05 October 2006

Mai multe asociatii ale proprietarilor reclama neconstitutionalitatea Fondului Proprietatea. Forumul Civic din Romania (FCR), organizatie care reuneste 14 asociatii si citeva sute de persoane fizice, va reclama la Curtea Constitutionala Fondul Proprietatea.

 

Potrivit presedintelui Forumului Civic Romanesc, Adrian Iurascu, Fondul este neconstitutional deoarece incalca prevederi ale articolelor 40 si 44 din Constitutie. Acestea prevad, in ordine, libertatea dreptului de asociere si garantarea creantelor statului.

In cazul de fata, asocierea proprietarilor in FCR a fost impusa de stat, iar valoarea creantelor (actiunilor FP) nu este in nici un fel garantata. „Sintem in discutii cu un avocat important, am primit asigurari ca este posibil si saptamina viitoare vom reclama neconstitutionalitatea legii de infiintare“, spune Iurascu.

 

„Dreptatea nu e pentru catei“

 Evenimente de genul celor din zilele trecute, cind unor mari proprietari le-au fost acordate de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) despagubiri de 311 milioane de euro, sint dovezi ca statul incearca sa-si creeze o imagine buna in UE, in timp ce „sute de mii de proprietari asteapta bunavointa mai-marilor locali pentru cite doua-trei hectare de padure, teren agricol“, spune FRC. Aceasta situatie intervine in timp ce „au fost retrocedate mari proprietati, de genul Castelului Bran, Brukenthal, Peles si mari suprafete de paduri catre proprietari privati“. Din 820.000 de notificari au fost analizate la nivel local doar 370.000 si sub 100.000 de proprietari au primit tilurile. Cazuri concrete prezentate ieri de FCR arata ca micii proprietari au ramas fara terenuri, chiar cu titlurile in buzunar sau cu decizii judecatoresti.Multi primari au refuzat restituirea sau reconstituirea proprietatilor pe vechile amplasamente, deoarece acestea fusesera date unor primari, avocati, potentati locali, parlamentari sau membri ai familiilor acestora.„Legile proprietatii se pare ca nu sint pentru oamenii simpli“, afirma Iurascu.

Acesta si-a exprimat, de asemenea, mirarea ca programul de calculator prin care ANRP selecteaza persoanele care primesc titluri „i-a inclus in acelasi timp pe Malaxa si pe Auschnit, iar noi avem oameni care asteapta de anul trecut“.

 

Replica

  "FP este optiunea fiecaruia. Poti avea titluri si sa nu le convertesti in actiuni. Noi, Fondul Proprietatea, sintem un «dat» si nu putem decit sa convingem ca sintem o solutie foarte buna, iar Malaxa si Auschnit sint dovezi. Garantarea creantei fata de stat are loc prin titlurile emise de acesta si nu prin actiunile FP care este societate comerciala.“ Alexandru Paunescu, presedintele FP

Simulacru

  „E o presiune de la UE pentru restituirea proprietatilor. Ieri au aparut aceste poze si acest praf in ochi tipic, care sint romanesti. Sint domni care s-au dus sa se fotografieze, poate pentru ca da bine, dar problema micilor proprietari nu este rezolvata“, spune Marie-Rose Mociornita - nepoata industriasului Mociornita.

Doru Cireasa

 

COTIDIANUL  5.10.2006

 

Vizualizeaza comentariile (0) - Comenteaza

Ultima actualizare ( Saturday, 04 November 2006 )

Comentarii

Acest articol inca nu a fost comentat.


Pagina 1 din 0 ( 0 comentarii )
©2006 MosCom

Autentificati-va pentru a putea comenta.
Vizitatori: 2859363
Avem 59 vizitatori online