header image
Home
Comunicat de presa: GUVERNUL TARICEANU - RASPUNZATOR PENTRU ESECUL RESTITUIRII PROPRIETATILOR!!! Listare E-mail
Scris de Administrator   
Monday, 18 December 2006
Image     Forumul Civic Românesc, ca parte a protocolului semnat cu Alianţa D.A. în 04.11.2004, prin care aceasta se angaja faţă de Asociaţiile de Proprietari membre ale Forumului Civic să-şi respecte promisiunile electorale privitoare la retrocedarea proprietăţilor furate de regimul comunist, îşi exprimă dezamăgirea vis–a-vis de modul cum autorităţile locale, judeţene şi naţionale au înţeles să aplice Legea 247/2005. Haosul, interpretarea după bunul plac şi interesele de către primării, comisii judeţene a unei legi stufoase, prost făcute, au dus la apariţia unor adevărate mafii locale, care trafichează în dispreţul legii şi sub ochii îngăduitori ai autorităţilor proprietăţile făcute în zeci de ani de bunicii şi străbunicii nostri.

     Tribunalele sunt din nou asaltate de proprietarii înşelaţi de noile autorităţi. Semnalele directe transmise de reprezentanţii noştri Premierului, Cancelariei sale, Ministrului Finanţelor, conducerii Autoritătii pentru Restituirea Proprietăţilor, conducerii vechi şi noi a Fondului Proprietatea, au fost tratate cu aroganţa şi suficienţa cu care ne obişnuise vechiul regim.
     În cursul celor doi ani de la preluarea puterii a fost mimat dialogul, consultarea cu societatea civilă, cu proprietarii nemulţumiţi de modul în care decurge reforma proprietăţii. La doi ani de la preluarea puterii, guvernul Tăriceanu trebuie să-şi asume eşecul restituirii proprietăţilor confiscate de regimul comunist.

     Din cele 825.000 de notificări făcute de proprietari au fost rezolvate prin restituire mai puţin de 20%. Comisiliile locale şi judeţene de fond funciar sunt formate în proporţie de peste 80% din aceleaşi persoane, reprezentanţi ai instituţiilor care în timpul regimului Iliescu-Năstase, şi-au manifestat adversitatea faţă de proprietatea privată. Comisiile Judeţene de Fond Funciar raportează, ca pe vremea fostului regim , “măretele” lor realizări.
     - Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor condusă de tinerii liberali, este o instituţie fantomă, aflată în subordinea directă a Cancelariei Primului Ministru. După un an şi jumătate de la înfiinţare, nimeni nu observă lipsa de autoritate, implicare, eficienţă... 
     - După un an de activitate, Fondul Proprietatea se află în aceeaşi situaţie ca în urmă cu un an cînd a fost înfiinţat juridic. A fost cheltuit peste un milion de euro pe salarii, sediu, aşa-zisa consultanţă, spoturi publicitare etc, rezultatele fiind practic nule.  Acum ni se dau informaţii că ar putea să funcţioneze, dacă lucrurile vor decurge normal, peste zece, douăsprezece luni! Asistăm, se pare, la acelaşi scenariu petrecut în timpul guvernării CDR, cand Legea 1/2000 a apărut după trei ani de guvernare, aplicarea legii fiind practic oprită de PSD-ul ajuns la putere la sfârşitul aceluiaşi an. PSD-ul realesului Geoană a anunţat deja că dacă va ajunge la putere Fondului Proprietatea i se va schimba destinaţia.
     - Solicităm premierului să nu accepte prelungirea contractelor de inchiriere pentru chiriaşii din casele naţionalizate şi să-şi asume responsabilitatea pentru rezolvarea cazurilor sociale cu autorităţile locale, Regia Protocolului de Stat, etc. Ţinem să-l informăm pe dl. Tăriceanu că sunt o serie de demnitari ce ocupă ilegal, sub oblăduirea statului, imobile ce pot fi imediat puse la dispoziţia chiriaşilor ce trebuie asistaţi social.
     - Asupra celor prezentate am informat în ultimele trei luni şi pe reprezentanţii Comisiei Europene şi a Parlamentului European, care au luat act cu îngrijorare de cele semnalate, confirmându-ne în răspunsurile date, că vor urmări cu maximă atenţie modul în care autorităţile vor trata în viitor această problemă.
     - Vom solicita, în perioada imediat următoare, o întâlnire cu noul Sef al Delegaţiei Permanente a Comisiei Europene de la Bucureşti. Considerăm că în pragul aderării la Uniunea Europeană, cineva trebuie să răspundă de această adevărată bătaie de joc la care sunt supuşi proprietarii legitimi din România!!!

14.12.2006

 

P R E Ş E D I N T E,

ing. Adrian-Ştefan Iuraşcu

Ultima actualizare ( Monday, 18 December 2006 )
Vizitatori: 2866479
Avem 59 vizitatori online