header image
Home arrow Articole Presa arrow Adevarul: "Dalmatianul" Pandrea, Ón fruntea CSM
Adevarul: "Dalmatianul" Pandrea, Ón fruntea CSM Listare E-mail
Scris de Administrator   
Friday, 12 January 2007
ImageJudecătorul Anton Pandrea a fost ales, ieri, cu unanimitate de voturi în funcţia de preşedinte al CSM,  iar procurorul Dan Chiujdea este noul vicepreşedinte al Consiliului. Anton Pandrea activează în sistemul judiciar din 1972, când şi-a început activitatea ca avocat. Noul preşedinte al CSM a fost numit pe viaţă, în 2001, judecător la instanţa supremă, unde în ultimii ani a fost şeful Secţiei Penale. Acest fapt a atras după sine mai multe critici ale ministrului justiţiei, Monica Macovei, care s-a opus în mod constant cumulului de funcţii (şef de instanţă şi membru CSM – n.r.). 

Numit judecător pe viaţă la instanţa supremă, noul şef al magistraţilor a fost implicat în mai multe scandaluri
de Ionel  StoicaLiliana Nastase 

Judecător în "completul roşu"
Anton Pandrea a făcut parte din celebrul "complet roşu" care s-a opus retrocedărilor caselor naţionalizate proprietarilor.
Această decizie a dus la un val de procese la CEDO. Decizia 1 din 2 februarie 1995, dată de judecătorii Curţii Supreme de Justiţie cu 25 de voturi "pentru" şi 20 "împotrivă", se referă în majoritatea cazurilor la imobilele naţionalizate în baza Decretului 92/1950. Practic, judecătorii Curţii Supreme au stabilit că instanţele inferioare şi-au depăşit atribuţiile puterii judecătoreşti atunci când au restituit casele naţionalizate, conform Decretului 90/1950. După intervenţia preşedintelui de la acea vreme, Ion Iliescu, au fost declanşate mai multe recursuri în anulare. La finalul mandatului de preşedinte, Iliescu l-a decorat pe Pandrea cu "Meritul Judiciar" pentru îndeplinirea actului de justiţie. Pandrea a activat şi în Comisia de Apel pentru cauzele disciplinare de la campionatul naţional din Divizia A a Federaţiei Române de Fotbal, de unde s-a retras în urmă cu doi ani, după un scandal mediatic. Conform legii, calitatea de magistrat este incompatibilă cu orice altă funcţie publică.
Principalul obiectiv al noului şef al CSM este unificarea practicii judecătoreşti. "Uniunea Europeană aşteaptă în primul rând o justiţie predictibilă, o justiţie în care hotărârile în cauze similare să fie soluţionate identic. În momentul de faţă sunt foarte multe hotărâri care se bat cap în cap prin neaplicarea neunitară a legii. Dacă în penal s-au mai făcut câteva lucruri, în civil avem în special în materia proprietăţii mari dificultăţi şi, dacă justiţia este privită şi are gradul scăzut de încredere, este şi datorită acestui fapt, că nu întotdeauna hotărârile judecătoreşti corespund fie legii, fie practicii Înaltei Curţi", a declarat Anton Pandrea, imediat după alegerea sa în fruntea celui mai înalt for din justiţie. Pandrea speră să aibă o relaţie bună cu ministrul justiţiei, chiar dacă "în continuare va avea o poziţie poate nu întotdeauna favorabilă CSM". Procurorul Dan Chiujdea, cel mai tânăr membru CSM, a admis că este un an greu pentru justiţia din România.

 

Anchetatorii ajută acuzaţii?
Preşedintele României, Traian Băsescu, a prezidat, ieri, şedinţa CSM în care s-a prezentat Raportul de activitate al Consiliului şi a apreciat eforturile depuse pentru reforma justiţiei, însă a cerut membrilor acestui for ca pe viitor să sancţioneze drastic "abaterile disciplinare" ale procurorilor şi pe cei găsiţi vinovaţi de managementul defectuos al unor instanţe de judecată.
"Când procurorul face un dosar şi judecătorul îl trimite înapoi pe procedură, procurorul nu trebuie sancţionat? Uneori, am senzaţia că dosare importante se trimit deliberat cu erori pentru ca acuzaţii să poată câştiga timp într-un proces care pare a fi planificat a dura până la calendele greceşti", a explicat Băsescu.


Sancţiuni pentru procurori
Dacă anul trecut la raportul Ministerului Public, Băsescu a declarat că este prea multă corupţie în instanţe, de această dată, el s-a arătat nemulţumit de prestaţia procurorilor. Ieri, el a mai susţinut că unui procuror care face astfel de greşeli "ar trebui să i se ia permisul" aşa cum, în prezent, şoferilor care trec pe roşu le este luat carnetul de conducere. Băsescu s-a arătat nemulţumit şi de corupţia din magistratură şi a precizat că DNA a prins în flagrant, anul trecut, nouă magistraţi care luau şpagă sume de 200-300 de euro, ceea ce ar arăta că aceştia aveau "un obicei din a lua mită". "Aici trebuie să fie reacţia dură a CSM: să nu mai privească cu înţelegere, cu indulgenţă abaterile disciplinare", a adăugat preşedintele.


Şedinţă suspendată
Preşedintele, cunoscut drept un personaj popular, a uimit, ieri, întreaga asistenţă, când a decis suspendarea şedinţei CSM din cauza zgomotului făcut de membrii Asociaţiei Victimelor Magistraţilor, care au organizat un protest exact în faţa Institutului Naţional al Magistraturii. Asociaţia are un proces cu preşedintele Băsescu, care datează din perioada în care acesta era primar general şi s-a opus de nouă ori la organizarea protestelor Victimelor Magistraţilor.

Treptele măririi
1990 - Ion Iliescu îl propune judecător la CSJ
1995 - Pandrea semnează împotriva retrocedărilor caselor naţionalizate
1998 - Emil Constantinescu îl eliberează din funcţia de judecător al CSJ
2001- numit din nou de Ion Iliescu judecător la CSJ
2001- membru în Comisia de apel şi de recurs a FRF
2002 - decorat de Ion Iliescu cu "Diploma Meritul Judiciar Clasa I"
2004 - decorat de Ion Iliescu cu "Ordinul Naţional serviciul Credincios" în grad de cavaler

Băsescu face politică la CSM
Preşedintele Traian Băsescu i-a criticat, la şedinţa CSM, pe membrii guvernului care, în loc să se ocupe permanent de funcţiile deţinute, fac parte din comisii de privatizare. El a mulţumit membrilor CSM, care au renunţat la o funcţie de conducere pentru activitate permanentă în cadrul Consiliului, şi i-a sfătuit pe miniştri să se ocupe în permanenţă de mandatul pe care îl au, pentru a fi un exemplu pentru CSM, "acest guvern al justiţiei". "Şi guvernul are miniştri, dar se ocupă de privatizări", a spus şeful statului. Băsescu a ţinut să o asigure şi pe Monica Macovei de întregul său sprijin şi de faptul că Legea ANI va trece prin parlament. "Sunt convins că o să trecem şi ANI, draga ta ANI, prin parlament", s-a adresat preşedintele Monicăi Macovei.

12 ianuarie 2007
www.adevarul.ro

Vizualizeaza comentariile (0) - Comenteaza

Ultima actualizare ( Friday, 12 January 2007 )

Comentarii

Acest articol inca nu a fost comentat.


Pagina 1 din 0 ( 0 comentarii )
©2006 MosCom

Autentificati-va pentru a putea comenta.
Avem 105 vizitatori online