header image
Home arrow Comunicate Presa arrow Proprietarii catre Guvernul Romaniei
Proprietarii catre Guvernul Romaniei Listare E-mail
Scris de Administrator   
Thursday, 17 May 2007

CĂTRE,

GUVERNUL ROMÂNIEI

In atenţia : D-lui Prim Ministru Călin Popescu Tăriceanu

În numele a peste 2 milioane de proprietari din Romania deposedati abuziv de regimul comunist, a căror interese le reprezentăm, ne adresam din nou Dvs. pentru a vă transmite totala nemultumire a acestora, faţă de modul în care înţeleg să aplice legea şi în final să restituie proprietăţile autorităţile locale şi centrale ale statului.

Angajamentul asumat de actualul guvern faţă de UE, în perioada negocierilor de aderare, precum şi prin protocolul semnat cu noi de Alianţa D.A., este practic zilnic încălcat, în această materie funcţionând doar legea bunului plac. In urmă cu aproape trei ani (în timpul alegerilor parlamentare 10. XI. 2004) cu ocazia unui miting de protest ca şi cel de azi, am depus la Bucuresti la sediul Delegatiei Permanente a Comisiei Europene si la Ambasada Olandei la Bucuresti (tara ce detinea presedentia U.E.) un material în care aratam că situatia reala a restituirii proprietatilor era extrem de ingrijoratoare si că cifrele raportate de guvernul Năstase în jur de 90% de cereri rezolvate erau casele şi terenurile naţionalizate deşi multe dintre minciuni pentru adormirea partenerilor europeni.

Acum se încearcă o strategie asemănătoare, prezentându-se situaţia cererilor validate ca şi adevărate titluri de proprietate, ştiut fiind faptul că există situaţii de suprafeţe validate chiar şi cu zece ani în urmă făra ca proprietarii să fie puşi nici acum în deplină proprietate. În prezent, din cele 820 000 notificări existente pe legile proprietăţii, au fost soluţionate, în sensul restituirii proprietăţilor confiscate, mai puţin de 20%.

Acestea sunt datele reale şi nu cele cosmetizate sub diferite forme de prefecturi sau de ANRP. Retrocedarea terenurilor forestiere a fost făcută doar pentru clientela politico-economică locală sau naţională, proprietarii de rând neavând niciun fel de şansă în faţa membrilor “noilor” comisii. Comisiile de fond funciar funcţionează în majoritatea cazurilor ilegal, ele fiind alcătuite în proporţie de peste 80% din vechii membri de pe vremea "pesedeului".

Cu astfel de comisii în mod evident nu se poate vorbi de o reformă a proprietăţii, în adevăratul sens al cuvântului. O situaţie deosebit de gravă este şi în cazul restituirii către formele asociative (obşti, composesoratele pădurilor grănicereşti, etc), unde deşi există documente inatacabile, membrii comisiilor, în frunte cu delegaţii Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, refuză restituirea. Ele există fizic, nu sunt restituie în natură, comisiile de retrocedare trimiţîndu-i pe proprietari către despăgubiri iluzorii prin Fondul Proprietatea sau pur şi simplu nedând nicio explicaţie.

Un exemplu de adevărată bătaie de joc la adresa proprietarilor, îl reprezintă cu siguranţă chiar stadiul restituirilor de la Bucureşti unde comisia abilitată mimează activitatea. În privinţa terenurilor agricole, situaţia este la fel de gravă, proprietarii de drept fiind batjocoriţi de autorităţile locale.

La semnalele transmise de către noi autorităţilor locale, centrale şi chiar Dvs., asupra faptului că legea reformei proprietăţii nr.247/2005 nu este respectată de comisiile locale şi judeţene, dacă ni s-a răspuns, am constatat aceeaşi aroganţă şi suficienţă caracteristică perioadei 2000-2004. Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, o instituţie creată şi la insistenţele noastre, este lipsită de autoritate şi în fapt de dorinţa de a pune în aplicare legile proprietăţii.

Din păcate, în România nimeni nu răspunde pentru lipsă de rezultate concrete şi în final de cheltuirea banului public. În această datorie istorică de reparaţie morală şi materială faţă de cei jefuiţi de bolşevici, ne-am oferit să dăm o mână de ajutor prin oameni competenţi experţi în materie, dar în loc să apreciaţi acest lucru l-aţi tratat cu indiferenţă.

Lipsa colaborării reale cu asociaţiile de proprietari semnificative, depărtarea în fapt de cei ce v-au sprijinit cu votul lor, au dus în final la rezultatele catastrofale de astăzi. Fondul Proprietatea, o instituţie ce ar fi trebuit să acorde despăgubiri pentru cei care nu pot primi proprietăţile confiscate din diverse motive, a fost creată de guvern, fără consultarea păgubiţilor, este in continuare blocat din lipsă de decizie şi coerenţă.

Acum când constatăm că "pesedeul" a început să dicteze actualului guvern, când oameni de bază ai acestora sunt cooptaţi în organisme guvernamentale (fostul şef al AVAS din guvernul Năstase Mihai Ursache – membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea), speranţele proprietarilor în dreptatea promisă, sunt din ce în ce mai mici.

Credem ca nu se poate vorbi de o Românie membră de drept a U.E., atâta timp cat dreptul la proprietate nu este respectat. Aşteptăm reacţia dumneavoastră la cele semnalate.

17.05.2007

 

P R E Ş E D I N T E,

ing. Adrian-Ştefan Iuraşcu

 

Ultima actualizare ( Tuesday, 22 May 2007 )
Avem 48 vizitatori online