header image
Home arrow Comunicate Presa arrow Proprietarii catre RNP - ROMSILVA
Proprietarii catre RNP - ROMSILVA Listare E-mail
Scris de Administrator   
Thursday, 17 May 2007

CĂTRE,

REGIA NAŢIONALĂ A PĂDURILOR - ROMSILVA

În numele proprietarilor de păduri din Romania deposedati abuziv de regimul comunist, a căror interese le reprezentăm, ne adresam Dvs. pentru a vă transmite totala nemulţumire a acestora, faţă de modul în care înţeleg reprezentanţii dvs. locali şi naţionali să aplice şi să respecte legea 247/2005 şi în final să restituie proprietăţile autorităţile locale şi centrale ale statului.

Angajamentul asumat de actualul guvern faţă de UE, în perioada negocierilor de aderare, este practic zilnic încălcat, în această materie funcţionând doar legea bunului plac!!! In urmă cu aproape trei ani (în timpul alegerilor parlamentare 10.XI.2004) cu ocazia unui miting de protest ca si cel de azi, am depus la Bucuresti la sediul Delegatiei Permanente a Comisiei Europene si la Ambasada Olandei la Bucuresti (tara ce detinea presedentia U.E.) un material în care aratăm că situatia reala a restituirii proprietatilor era extrem de ingrijoratoare si că cifrele raportate de guvernul Năstase în jur de 90% de cereri rezolvate erau minciuni pentru adormirea partenerilor europeni.

Acum se încearcă o strategie asemănătoare, prezentându-se situaţia cererilor validate ca şi adevărate titluri de proprietate, ştiut fiind faptul că există situaţii de suprafeţe validate chiar şi cu zece ani în urmă făra ca proprietarii să fie puşi nici acum în deplină proprietate. În prezent, din cele peste 2,5 mil ha pădure solicitate prin noua lege s-au restituit faptic până în prezent mai puţin de 400 000 ha, ceea ce reprezintă aprox.16%. Acestea sunt datele reale şi nu cele cosmetizate sub diferite forme de prefecturi sau de Romsilva.

Retrocedarea terenurilor forestiere a fost făcută doar pentru clientela politico-economică locală sau naţională, proprietarii de rând neavând niciun fel de şansă în faţa membrilor “noilor” comisii. Dosarele cu documentele de retrocedare sunt încredinţate delegatului Direcţiei Silvice, analiza dosarelor şi referatul ce urmează să fie prezentat în Comisia Judeţeană este făcut de către acesta fără consultarea reprezentantului proprietarilor în comisii.

Comisiile de fond funciar funcţionează în majoritatea cazurilor ilegal, ele fiind alcătuite în proporţie de peste 80% din vechii membri de pe vremea "pesedeului". Cu astfel de comisii în mod evident nu se poate vorbi de o reformă a proprietăţii, în adevăratul sens al cuvântului. O situaţie deosebit de gravă este şi în cazul restituirii către formele asociative (obştile, composesoratele pădurile grănicereşti,etc) ,unde deşi există documente inatacabile, membrii comisiilor, în frunte cu delegaţii Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, refuză restituirea.

La semnalele transmise de către noi autorităţilor locale şi centrale, asupra faptului că legea reformei proprietăţii nr.247/2005 nu este respectată de comisiile locale şi judeţene, dacă ni s-a răspuns, am constatat aceeaşi aroganţă şi suficienţă caracteristică perioadei 2000-2004. În loc să vorbim de reale realizări, putem vorbi în schimb de înmulţirea proceselor în care statul este chemat în judecată de proprietari. Din păcate, în România postdecembristă nimeni nu răspunde pentru lipsa de rezultate concrete şi în final de cheltuirea banului public.

Lipsa colaborării reale cu asociaţiile de proprietari reprezentative la nivel local şi naţional, au dus în final la rezultatele catastrofale de astăzi. Acum când constatăm că pesedeul a început să dicteze actualului guvern, când oameni de bază ai acestora sunt cooptaţi în organisme guvernamentale (fostul şef al AVAS din guvernul Năstase Mihai Ursache –membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea), speranţele proprietarilor în dreptatea promisă, sunt din ce în ce mai mici.

Credem totuşi, ca nu putem vorbi de o Românie membră de drept a U.E., atâta timp cat dreptul la proprietate nu este respectat. Aşteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră la cele semnalate.

17.05.2007

 

P R E Ş E D I N T E,

ing.Adrian-Ştefan Iuraşcu

 

Avem 46 vizitatori online