header image
Home arrow Comunicate Presa arrow Proprietarii romani catre UE
Proprietarii romani catre UE Listare E-mail
Scris de Administrator   
Thursday, 17 May 2007

CĂTRE,

PARLAMENTUL EUROPEAN
MEMBRII CONSILIULUI EUROPEI
EPREZENTANŢA U.E. în ROMÂNIA

In atenţia:
Presedintelui Parlamentului UE
Liderilor Grupurilor Parlamentare
Presedintelui Comisiei Europene


Ne adresam Dvs. pentru a vă transmite nemultumirea a peste 2 milioane de proprietari din Romania deposedati abuziv de regimul comunist, a caror interese le reprezentăm. Toti acesti proprietari sunt extrem de ingrijorati de faptul că restituirea proprietăţilor, angajament asumat de România în perioada negocierilor de aderare la UE, se desfăsoară total nesatisfăcător.

In urmă cu aproape trei ani (10. XI. 2004) am depus la Bucuresti la sediul Delegatiei Permanente a Comisiei Europene si la Ambasada Olandei la Bucuresti (tara ce detinea presedentia U.E.) un material in care aratăm că situatia reala a restituirii proprietatilor era extrem de ingrijoratoare si că cifrele raportate de guvernul de atunci (aprox. 90% de cereri rezolvate) se refereau la stadiul restituirilor conform unor legi ce prevedeau doar restituiri partiale. În prezent, din cele 820 000 notificări existente pe legile proprietăţii, au fost soluţionate, în sensul restituirii proprietăţilor confiscate, mai puţin de 20%.

Retrocedarea terenurilor forestiere a fost făcută doar pentru clientela politică, proprietarii care au revendicat suprafeţe mici neavând niciun fel de şansă în faţa membrilor “noilor” comisii. O situaţie deosebită avem şi în cazul formelor asociative (obştilor, composesoratelor pădurilor grănicereşti,etc), unde deşi există documente inatacabile, membrii comisiilor, în frunte cu delegaţii Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, refuză restituirea către adevăraţii proprietari.

Casele şi terenurile naţionalizate, deşi există fizic, nu sunt restituite, comisiile de retrocedare nedând nicio explicaţie pentru acest lucru. În privinţa terenurilor agricole, situaţia este la fel de gravă, proprietarii de drept fiind batjocoriţi de autorităţile locale. La semnalele transmise de către noi autorităţilor locale şi centrale asupra faptului că legea reformei proprietăţii nr.247/2005 nu este respectată de comisiile locale şi judeţene, ni se răspunde cu aroganţa şi suficienţa caracteristică perioadei 2000-2004.

Fondul Proprietatea, o instituţie ce ar fi trebuit să acorde despăgubiri pentru cei care nu pot primi proprietăţile confiscate din diverse motive,a fost creată de guvern, fără consultarea păgubiţilor, este in continuare blocat din lipsa de decizie şi coerenţă. Credem ca nu se poate vorbi de o Românie membră de drept a U.E., atâta timp cat dreptul la proprietate nu este respectat.

SOLICITAM CA PROBLEMA RETROCEDARII INTEGRALE A PROPRIETATILOR CONFISCATE DE REGIMUL COMUNIST SI DETINUTE IN PREZENT DE CATRE STAT, SA CONSTITUIE UN DOMENIU SEPARAT AL MONITORIZARII ROMÂNIEI!

 Aşteptăm reacţia dumneavoastră la cele semnalate.  Vă rugăm să primiţi deosebita noastră consideraţie.

17.05.2007


P R E Ş E D I N T E,

ing.Adrian-Ştefan Iuraşcu

Avem 51 vizitatori online