header image
Home arrow Articole Presa arrow Romania Libera: Proprietarii ies in strada
Romania Libera: Proprietarii ies in strada Listare E-mail
Scris de Administrator   
Wednesday, 16 May 2007

>>> Persoanele carora statul nu le-a retrocedat proprietatile vor protesta in strada.

>>> Au fost restituite numai 20% dintre proprietatile solicitate, conform Forumului Civic Romanesc.

>>> La Bucuresti, primaria a emis aproape 8000 de dispozitii de punere in posesie

 

Proprietarii din capitala si din tara care nu si-au primit inapoi imobilele nationalizate pe vremea comunistilor vor iesi in strada pe 17 mai pentru a-si cere drepturile. Initiatorii protestului, cei de la Forumul Civic Romanesc, au anuntat ca proprietarii se vor strange la ora 10.00, in fata sediului reprezentantei Uniunii Europene la Bucuresti din strada Jules Michelet nr. 18. Dupa ora 11,00, protestatarii se vor deplasa pe Bd. Magheru, unde vor stationa, intre orele 11.15 si 12.00, in fata sediului Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, iar la ora 12.30 participantii vor merge la sediul Guvernului.

820.000 de notificari
"Pana in prezent, din cele 820.000 de notificari existente pe legile proprietatii au fost solutionate, in sensul restituirii proprietatilor confiscate, mai putin de 20%. O buna parte din notificari au fost invalidate de comisiile alcatuite in proportie de 90% din persoane care au facut parte din comisiile funciare de pe vremea PSD-ului. Comisiile abilitate sa rezolve notificarile depuse inca din anul 2001 pe Legea 10 au solutionat, in intervalul 2005-2007, mai putin de 10% din acestea" a declarat Adrian Iurascu, presedintele Forumului Civic Romanesc (FCR). Acesta a atras atentia asupra faptului ca proprietarii care nu au fost pusi in posesie nu se pot inscrie pentru a primi fonduri europene.
In timp ce prefecturile  si primariile au precizat ca problema retrocedarilor s-a rezolvat in proportie de 98-99%, FCR a contestat cifrele pe motiv ca foarte multi proprietari asteapta de ani de zile primirea unei decizii si sunt tot timpul amanati.

Intarzieri
Peste 40.000 de dosare
La Primaria Capitalei au fost depuse 42.448 de notificari pe Legea 10/2001 si au fost emise 7.973 de dispozitii de primar general de punere in posesie prin care au fost improprietarite 3.697 de persoane.

Au cerut desfiintarea ANRP
Unul din motivele pentru care se intarzie retrocedarea proprietatilor este, in opinia FCR, refuzul reprezentatilor Romsilva din componenta comisiilor de restituiri de a fi de acord cu punerile in posesie.
Alta institutie gasita vinovata a fost Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor (ANRP). "Solicitam desfiintarea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor pentru lipsa de eficienta din cei doi ani de activitate", a declarat Adrian Iurascu. Acesta a cerut ca reprezentantii proprietarilor sa fie cooptati in consiliul de supraveghere a fondului Proprietatea.

 

Cristina Boiangiu, redactor

www.adevarul.ro

Vizualizeaza comentariile (0) - Comenteaza

Ultima actualizare ( Tuesday, 22 May 2007 )

Comentarii

Acest articol inca nu a fost comentat.


Pagina 1 din 0 ( 0 comentarii )
©2006 MosCom

Autentificati-va pentru a putea comenta.
Avem 76 vizitatori online