header image
Home arrow Articole Presa arrow Gardianul: Fostii proprietari cer desfiintarea institutiei care se ocupa de retrocedari
Gardianul: Fostii proprietari cer desfiintarea institutiei care se ocupa de retrocedari Listare E-mail
Scris de Administrator   
Wednesday, 16 May 2007
Retrocedarea caselor, terenurilor si padurilor fostilor proprietari continua sa se faca greoi. Nemultumiti, fostii proprietari, membri ai Forumului Civic Romanesc (FCR), cer desfiintarea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).


Fostii proprietari, membri ai Forumului Civic Romanesc, se plang ca autoritatile nu le rezolva cu celeritate cererile de retrocedare a caselor nationalizate si a proprietatilor funciare. Potrivit datelor remise redactiei noastre de catre reprezentantii ANRP, din cele 203.000 de notificari depuse in baza Legii 10/2001, autoritatile au rezolvat aproximativ 45% dintre acestea in judete. Daca se mai adauga si notificarile depuse la nivelul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului si la ministere, procentul ajunge la 45%. Adrian Iurascu, presedintele FCR, spune ca lucrurile nu stau deloc bine in privinta restituirii proprietatilor funciare in baza legilor proprietatii. "Retrocedarea terenurilor forestiere a fost facuta doar pentru "baietii destepti", proprietarii care au revendicat suprafete mici neavand niciun fel de sansa in fata membrilor "noilor" comisii", sustine Adrian Iurascu. Din datele ANRP reiese ca au fost solutionate 90% din cele 700.000 de cereri depuse, iar comisiile judetene au validatat jumatate dintre acestea. Asta inseamna 340.000 hecatre de teren agricol de restituit in natura si 760.000 hecatre de teren forestier. Mai raman 20.000 de proprietari care au primit despagubiri, fata de 50.000, cati au fost initial.

Forumul Civic Romanesc: Vinovati sunt ANRP, Romsilva si primarii
Esecul restituirii proprietatilor funciare a fost cauzat, partial, de delegatii Romsilva in comisiile judetene de fond funciar, "care refuza restituirea catre adevaratii proprietari", crede Iurascu. Asa s-a intamplat in cazul obstilor si padurilor graniceresti, explica el, un exemplu fiind cel din comuna Talea. Theodor Nicolescu, vicepresedintele ANRP, ne-a declarat ca se incearca rezolvarea situatiei prin promovarea unor acte normative. "Am propus Ministerului Agriculturii ca Romsilva sa nu atace in instanta hotararile comisiilor judetene din acrea fac parte si reprezentanti ai Romasilva. Este si ilogic, consideram noi, sa se intample asa", spune Nicolaescu. Si primarii au partea lor de vina in rezolvarea cererilor de retrocedare, la nivelul comisiilor locale, mai acuza Adrian Iurascu. Intr-adevar, in ultimul an si jumatate, unul din zece primari ai Romaniei a fost amendat de catre ANRP. "Anul trecut, amenzile s-au ridicat la valoarea de 2,5 milioane lei, iar in primele luni din 2007, la nivelul de 780.000 lei", a precizat Theodor Nicolescu. Nu in ultimul, vinovata este chiar ANRP, sustine FCR, cerand desfiintarea Autoritatii.

Fara indemnizatii pentru Fondul Proprietatea
Forumul Civic Romanesc a cerut premierului si ministrului economiei sa blocheze toate platile catre membrii Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, pana ce acesta "nu isi va incepe, in fapt, activitatea". Ei spun ca Fondul Proprietatea este "o mare cacealma liberala, care s-a remarcat, de la infiintare, printr-un sir de balbailei, inconsecvente, razgandiri, lipsa de transparenta si cheltuirea a peste 2 milioane de euro din bani publici."

Simona Simionescu

www.gardianul.ro

 

Vizualizeaza comentariile (0) - Comenteaza

Comentarii

Acest articol inca nu a fost comentat.


Pagina 1 din 0 ( 0 comentarii )
©2006 MosCom

Autentificati-va pentru a putea comenta.
Avem 53 vizitatori online