header image
Home arrow Articole Presa arrow Realitatea TV: CNSAS este somat sa spuna ce ierarhi au fost informatori
Realitatea TV: CNSAS este somat sa spuna ce ierarhi au fost informatori Listare E-mail
Scris de Administrator   
Tuesday, 07 August 2007
Forumul Civic Român, alianţă care grupează 19 organizaţii non-guvernamentale, a cerut astăzi CNSAS să verifice 25 de nume ale înalţilor prelaţi care conduc Biserica Ortodoxă Română.


Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii va începe verificările în privinţa prelaţilor care pot ocupa scaunul de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Membrii CNSAS spun că nu vor să se trezească cu un viitor Patriarh al României care a dat note informative la securitate. De aceea, Colegiul va cere SRI şi SIE informaţii despre trecutul ierarhilor, pentru că, susţin ei, în unele cazuri există suspiciuni dar şi dosare de colaboratori.

Forumul Civic Român, alianţă care grupează 19 organizaţii non-guvernamentale, a cerut astăzi CNSAS să verifice 25 de nume ale înalţilor prelaţi care conduc Biserica Ortodoxă Română. Conducerea asociaţiei spune că în iulie anul trecut a înaintat Colegiului CNSAS o listă cu 26 de astfel de nume. De atunci, CNSAS nu a dat decât un singur verdict de necolaborare în legătură cu unul dintre aceştia.

Pe lista depusă se află, printre alţii, Patriarhul Teoctist, mitropoliţii Bartolomeu Anania, Daniel, Teofan şi Teodosie. Membrii Forumului Civic Român au făcut un apel către viitorii candidaţi la scaunul de patriarh să facă un pas înapoi dacă făcut poliţie politică.

Într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, episcopul vicar Vincenţiu Ploieşteanul a declarat că Biserica este de acord cu această acţiune. El a adăugat că până acum Sinodul nu a agreat măsura verificării pentru că ea se referea la toţi preoţii.

 

Sursa: Realitatea TV

http://www.realitatea.net/80369_CNSAS-este-somat-sa-spuna-ce-ierarhi-au-fost-informatori-.html#

 

Vizualizeaza comentariile (0) - Comenteaza

Ultima actualizare ( Tuesday, 07 August 2007 )

Comentarii

Acest articol inca nu a fost comentat.


Pagina 1 din 0 ( 0 comentarii )
©2006 MosCom

Autentificati-va pentru a putea comenta.
Avem 55 vizitatori online