header image
Home arrow Articole Presa arrow Cotidianul: A fost securist viitorul Patriarh?
Cotidianul: A fost securist viitorul Patriarh? Listare E-mail
Scris de Administrator   
Wednesday, 15 August 2007

CNSAS va verifica dosarele inaltilor prelati ai BOR.

 

Membrii Colegiului CNSAS au decis ieri sa ceara SRI si SIE reverificarea dosarelor de la Securitate ale inaltilor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane. Sint vizati, in special, cei care vor candida pentru demnitatea de Patriarh. „Noi nu trebuie sa-i controlam pentru ca ne-a cerut cineva, dar in ultima vreme au aparut in presa tot felul de informatii despre diversi prelati si oricum ei sint o categorie care nu prea a facut obiectul verificarilor. Stiti bine ca aceste dosare ale prelatilor s-au dat pina acum cu tiriita. Unii dintre prelati care pe timpul lui Ceausescu se plimbau in strainatate, potrivit arhivelor, par ca nici n-au existat inainte de ’89“, spune Mircea Dinescu, unul dintre membrii Colegiului CNSAS.

 

Intrebat daca au existat presiuni pentru a nu fi verificati membrii Bisericii, Dinescu spune: „Presiuni s-au facut la nivel de presedinte de tara. De la Iliescu la Constantinescu spuneau ca poate n-ar trebui sa ne grabim sa-i verificam, poate ar trebui sa-i lasam sa moara in liniste. Numai ca astia care vor veni sint mai tineri si nu mor asa de repede“. Membrii Colegiului spera sa primeasca raspunsul cerut de la cele doua servicii secrete pina la sfirsitul lunii, inainte de alegerea noului Patriarh. Potrivit legii, spre deosebire de politicieni si judecatori, verificarea preotilor se poate face din oficiu, insa dupa investitura in functie. Prin vocea purtatorului de cuvint al Patriarhiei, Constantin Stoica, Sfintul Sinod spune ca nu are nimic impotriva deschiderii dosarelor clericilor din arhiva fostei Securitati.

 

Tot ieri, presedintele Forumului Civic Romanesc, Adrian Iurascu, le-a cerut capilor Bisericii care au colaborat cu fosta Securitate sa nu candideze pentru functia de Patriarh. Acesta a amintit ca, in iulie 2006, a facut o solicitare catre CNSAS in care a cerut verificarea a 26 de lideri ai BOR. Pina acum a fost verificat insa doar un singur prelat. O alta ONG, Civic Media, a cerut, ieri dupa-amiaza, CNSAS sa verifice eventuala colaborare cu Securitatea si a laicilor care fac parte din Colegiul Electoral Bisericesc, forul ce va vota alegerea noului Patriarh. (Raul BALOGH)

 

 

08 August 2007

 

 

www.cotidianul.ro

 

Vizualizeaza comentariile (0) - Comenteaza

Ultima actualizare ( Wednesday, 15 August 2007 )

Comentarii

Acest articol inca nu a fost comentat.


Pagina 1 din 0 ( 0 comentarii )
©2006 MosCom

Autentificati-va pentru a putea comenta.
Avem 52 vizitatori online