header image
Home arrow Comunicate Presa arrow Comunicate 2007 arrow Scrisoare catre Dl. Jose-Manuel Barroso, Presedintele Comisiei Europene
Scrisoare catre Dl. Jose-Manuel Barroso, Presedintele Comisiei Europene PDF Listare E-mail
Scris de Administrator   
Monday, 10 September 2007
Image In data de 6 septembrie 2007, Forumul Civic Romanesc a transmis Presedintelui Comisiei Europene Dl. Jose-Manuel Barroso, cu ocazia sosirii acestuia in Romania, o adresa in care sesizeaza o serie de probleme si nereguli cauzate de infiintarea Fondului Proprietatea si a legislatiei subrede (Legea 247). Redam mai departe textul documentului.

 

 

 

 

 

 

 

Stimate Domnule Presedinte,

  

Suntem o organizatie neguvernamentala ce s-a conturat de peste 3 ani ca o alianta a societatii civile ce cuprinde o lista consistenta de asociatii, sindicate si persoane fizice din domeniul apararii mai multor drepturi cetatenesti , cu precadere a dreptului de proprietate, drepturi si obligatii angajate de statul roman prin conventiile ratificate ca membru al Uniunii Europene.

 

 Va sesizam o problema grava de incalcare a drepturilor omului in Romania, cu caracter sistemic ce afecteaza peste 100.000 ( o suta de mii) de familii din tara noastra, situatie confirmata si reclamata in nenumarate sentinte de insasi Curtea Europeana a Drepturilor Omului-CEDO si fata de care autoritatile guvernamentale de la Bucuresti se arata in continuare indiferente in ciuda protestelor si sesizarilor noastre repetate, sustinute de intreaga societate civila din Romania.

 

In speta reclamam sfidarea in continuare de catre guvern si parlament a dreptului de proprietate in tara noastra, prin adoptarea unei legi speciale (precum legea 247) cu caracter neconstitutional, ce intretine o situatie profund nedreapta si inechitabila, ce doar simuleaza prin titulatura ei repunerea in drepturi ale familiilor deposedate abuziv de terenurile si casele familiale in timpul regimului comunist. In fapt legea dimpotriva, consfinteste practic jaful din acest domeniu pentru a putea profita mai departe de aceste bunuri imobilare valoroase prin coruptie si trafic de influenta la cel mai inalt nivel, apropiatii politici de la nivel local si central. Aspect confirmat de statisticile dramatice insa reale din domeniul restituirii proprietatilor si nu cele cosmetizate de agentiile guvernamentale; neajuns consemnat chiar de rapoartele critice intocmite de organismele europene precum Parlamentul European.

 

In tot acest rastimp, in care Romania se declara o tara profund democratica,  proprietarii de drept sunt plimbati cu zecile de mii si cu buna stiinta de la o autoritate la alta de peste zece ani, pentru ca in final sa fie nevoiti sa-si caute dreptatea prin tribunale romanesti si europene. Aceste situatii nefiind exceptii ci regula. Intregul proces de restituire a proprietatilor catre fostii proprietari deposedati a luat astfel forma unei mascarade de proportii ce intretine coruptia in masa (cu zeciile de mii) la toate nivelele, cu buna stiinta din partea factorului guvernamental si politic din Romania, implicat ca beneficiari directi a terenurilor si imobilelor valoroase nerestituite. (Presa romana prezinta aproape zilnic articole cu abuzurile si coruptia din acest domeniu)

 

In plus, in paguba insasi a poporului roman, obligat in final sa plateasca despagubirile aferente, prin sentintele tot mai numeroase ce se anticipeaza a veni dinspre CEDO, cazurile reclamate sau incurs de sesizare fiind practic aproape identice.Fondul Proprietatea impus de guvernul roman ca forma de despagubire in masa pentru fostii proprietari (in schimbul imobilelor nerestituite), in ciuda protestelor venite din partea organizatiilor noastre, treneaza si este inoperabil de aproape 2 ani, fapt confirmat ca atare deasemenea prin ultimele sentinte de despagubire venite dinspre CEDO, ce-l resping ca forma de despagubire echitabila (vezi anexa).  

In acest sens am depus mai multe petitii in atentia Parlamentului European cit si Comisiei Europene, Domnului Comisar European pentru Justitie, anexate acestei scrisori . 

Va rugam sa ne primiti pentru o scurta intrevedere cu Domnia Voastra, pentru a va prezenta argumentele pertinente in vederea preluarii acestei probleme grave de incalcare a drepturilor omului, cu atentie sporita in activitatea de monitorizare postaderare a tarii noastre de catre Comisia Europeana, singura in masura de a mai constringe autoritatile romane de a-si respecta cu strictete angajamentele comunitare in spiritul dreptatii si echitatii ce stau la baza Uniunii Europene pentru a remedia grabnic aceasta inechitate generatoare de continua coruptie in masa.  

 06.09.2007

 

 

Cu deosebita stima,                                                                       

P R E S E D I N T E

ing.  Adrian Stefan Iurascu

 

 

Ultima actualizare ( Monday, 10 September 2007 )
Avem 60 vizitatori online