header image
Home arrow Articole Presa arrow Fostii proprietari cer Uniunii Europene să monitorizeze procesul de despăgubire
Fostii proprietari cer Uniunii Europene să monitorizeze procesul de despăgubire Listare E-mail
Scris de Administrator   
Monday, 05 November 2007

Articol publicat pe site-ul BURSA On Line, editia din 25.10.2007

Fostii proprietari cer Uniunii Europene sã monitorizeze procesul de despãgubire Guvernul a decis suplimentarea cu 33 milioane lei a fondurilor pentru despãgubirea fostilor proprietari

Într-o scrisoare în care îsi prezintã nemultumirile, Forumul Civic Românesc (FCR), din care fac parte zece asociatii de proprietari, i-a cerut presedintelui Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, sã monitorizeze procesul de despãgubire a fostilor proprietari din România. Reprezentantii fostilor proprietari reclamã "sfidarea, în continuare, de cãtre Guvern si parlament a dreptului de proprietate în þara noastrã, prin adoptarea unei legi speciale (precum legea 247), ce întreþine o situaþie profund nedreaptã si inechitabilã, ce doar simuleazã prin titulatura ei repunerea în drepturi a familiilor deposedate abuziv de case si terenuri în timpul regimului comunist".

Organizatia mai aduce în atentia Parlamentului European si faptul cã "Fondul Proprietatea" este inoperabil de aproape doi ani, "fapt confirmat prin ultimele sentinte de despãgubire venite dinspre Curtea Europeanã a Drepturilor Omului - CEDO, ce-l resping ca formã de despãgubire echitabilã".

Adrian Iurascu, presedintele FCR, a declarat cã Uniunea Europeanã a aprobat finantarea unui proiect prin care sã se analizeze situatia restituirilor proprietãtilor în tãrile ex-comuniste. "În fiecare tarã va fi selectatã o asociatie non-guvernamentalã care sã implementeze acest program", ne-a mai spus domnia sa. De asemenea, FCR a transmis grupurilor parlamentare un memoriu în care îsi prezintã obiectiile fatã de textul Ordonantei de Urgentã 81/2007, votatã în Comisia de Buget-Finante a Senatului.

Reprezentantii FCR cer sã fie invitati la sedinta Comisiei Deputatilor în care va fi dezbãtutã OUG 81/2007. Asociatiile de proprietari se plâng de faptul cã, desi este vorba despre o ordonantã pentru accelerarea acordãrii despãgubirilor, de fapt implicã o întârziere, prin faptul cã nu ia în considerare toate fazele pe care le parcurg notificãrile ce au fost depuse de proprietari.

"Asociaþiile de proprietari, deci beneficiarii de drept ai Fondului Proprietatea, au fost total ignorate la elaborarea Ordonanþei 81/2007", se aratã în memoriul Forumului Civic. Printre nemulþumirile proprietarilor se mai numãrã ºi faptul cã sumele propuse pentru despãgubiri nu sunt suficiente pentru cei 200.000 de presupuºi beneficiari ºi cã despãgubirea va dura foarte mult, respectiv circa 22 de ani, dupã calculele FCR, se specificã în actul transmis de proprietari partidelor politice. Aceºtia mai solicitã ca din Consiliul de Supraveghere sã facã parte trei reprezentanþi ai proprietarilor. Guvernul a decis, ieri, suplimentarea cu 33 de milioane lei (330 de miliarde lei vechi) fondurile necesare pentru acordarea în bani a despãgubirilor la care au dreptul foºtii proprietari ale cãror bunuri au fost confiscate de regimul comunist, în bugetul pe 2007.

Aceastã decizie a fost luatã având în vedere cuantumul sumelor ce urmeazã a fi acordate persoanelor care au optat pentru acordarea despãgubirilor în numerar. Potrivit Legii nr. 247/2005, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, surse de finanþare pentru acordarea despãgubirilor în numerar sunt dividendele aferente acþiunilor deþinute de stat la "Fondul Proprietatea". Aceste surse de finanþare vor fi menþinute pânã la listarea SC Fondul Proprietatea SA. "Fondul Proprietatea" are 150 milioane lei, plasaþi în depozite la termen la bãnci ºi a încasat pânã la sfârºitul lunii iunie, dividende de 216 milioane lei, aferente participaþiilor la companiile aflate în portofoliu, cea mai mare parte, în sumã de 137,44 milioane de lei, fiind pentru 2006.

Începând cu octombrie 2007, persoanele îndreptãþite sã primeascã despãgubiri pot opta pentru preschimbarea titlurilor de despãgubire în titluri de platã sau acþiuni la "Fondul Proprietatea", fie în parte titluri de platã ºi în parte titluri de conversie. Foºtii proprietari care s-au înregistrat pânã pe 19 octombrie la Autoritatea Naþionalã pentru Restituirea Proprietãþilor (ANRP) au optat pentru despãgubirea în acþiuni la Fondul Proprietatea în valoare de 1,208 miliarde lei, valoarea totalã a cererilor în care persoanele opteazã doar pentru despãgubiri bãneºti fiind în sumã de 123,087 milioane lei.

Adina Ardeleanu

25.10.2007

www.bursa.ro 

 

Vizualizeaza comentariile (0) - Comenteaza

Ultima actualizare ( Monday, 05 November 2007 )

Comentarii

Acest articol inca nu a fost comentat.


Pagina 1 din 0 ( 0 comentarii )
©2006 MosCom

Autentificati-va pentru a putea comenta.
Avem 104 vizitatori online