header image
Home arrow Evenimente arrow Scrisoare catre Parlamentul European - HANS-GERT POETTERING
Scrisoare catre Parlamentul European - HANS-GERT POETTERING Listare E-mail
Scris de Administrator   
Monday, 05 November 2007

Către,

PARLAMENTUL EUROPEAN

- În atenţia: Domnului Preşedinte HANS-GERT POETTERING

Stimate Domnule Preşedinte,

 

Suntem o organizatie neguvernamentala ce s-a înfiinţat de peste 3 ani, ca o alianta a societatii civile, ce cuprinde o lista consistenta de asociatii,sindicate, fundaţii si persoane fizice din domeniul apararii mai multor drepturi cetatenesti, cu precadere a dreptului de proprietate, drepturi si obligatii angajate de statul roman prin conventiile ratificate ca membru al Uniunii Europene.

Va sesizam o problema grava de incalcare a drepturilor omului in Romania, ce afecteaza peste 500.000 de familii din tara noastra, situatie reclamata si confirmata in nenumarate sentinte de insasi Curtea Europeana a Drepturilor Omului-CEDO si fata de care autoritatile guvernamentale de la Bucuresti se arata in continuare indiferente, in ciuda protestelor si sesizarilor noastre repetate, sustinute de intreaga societate civila din Romania. In speta reclamam sfidarea in continuare de catre guvern si parlament a dreptului de proprietate in tara noastra, prin adoptarea unei legi speciale (precum legea 247) , ce intretine o situatie profund nedreapta si inechitabila, ce doar simuleaza prin titulatura ei, repunerea in drepturi a familiilor deposedate abuziv de case si terenuri în timpul regimului comunist. In fapt legea consfinteste practic jaful din acest domeniu pentru a putea profita mai departe de aceste bunuri imobilare valoroase prin coruptie si trafic de influenta la cel mai inalt nivel, apropiatii politici de la nivel local si central.

Acest aspect este confirmat de statisticile dramatice insa reale din domeniul restituirii proprietatilor si nu cele cosmetizate de agentiile guvernamentale; neajuns consemnat chiar de rapoartele critice intocmite de organismele europene precum Parlamentul European. In tot acest rastimp, in care Romania se declara o tara profund democratica, proprietarii de drept sunt plimbati cu zecile de mii si cu buna stiinta de la o autoritate la alta de peste cinsprezece ani, pentru ca in final sa fie nevoiti sa-si caute dreptatea prin tribunale romanesti si europene.

Aceste situatii nefiind exceptii ci regula. Intregul proces de restituire a proprietatilor catre fostii proprietari deposedati a luat astfel forma unei mascarade de proportii ce intretine coruptia in masa la toate nivelele, cu buna stiinta din partea factorului guvernamental si politic din Romania, implicat ca beneficiari directi a terenurilor si imobilelor valoroase nerestituite. (Presa romana prezinta aproape zilnic articole cu abuzurile si coruptia din acest domeniu)

In plus, in paguba insasi a poporului roman, obligat in final sa plateasca despagubirile aferente, prin sentintele tot mai numeroase ce se anticipeaza a veni dinspre CEDO, cazurile reclamate sau incurs de sesizare fiind practic aproape identice. Fondul Proprietatea impus de guvernul roman ca forma de despagubire in masa pentru fostii proprietari (in schimbul imobilelor nerestituite), in ciuda protestelor venite din partea organizatiilor noastre, treneaza si este inoperabil de aproape 2 ani, fapt confirmat ca atare deasemenea prin ultimele sentinte de despagubire venite dinspre CEDO, ce-l resping ca forma de despagubire echitabila.

In acest sens am depus mai multe petitii in atentia Parlamentului European, Comisiei Europene, cit si Domnului Comisar European pentru Justitie. In activitatea de monitorizare postaderare a tarii noastre de catre Parlamentul European, vă rugăm să aveţi în vedere preluarea acestei grave probleme de incalcare a drepturilor omului.

Considerăm că sunteţi singura instituţie in măsura de a mai constringe autoritatile romane de a-si respecta cu strictete angajamentele asumate. În spiritul dreptatii si echitatii, ce stau la baza Uniunii Europene,vă rugăm să interveniţi de urgenţă, pentru a remedia grabnic aceasta inechitate generatoare de continua coruptie in masa.

 

Cu deosebita consideraţie,

22.10.2007

 

P R E Ş E D I N T E ,

ing. Adrian Ştefan Iuraşcu

 

Ultima actualizare ( Friday, 09 November 2007 )
Avem 51 vizitatori online