header image
Home arrow Comunicate Presa arrow Raspuns din partea Comisiei Europene pentru petitii
Raspuns din partea Comisiei Europene pentru petitii PDF Listare E-mail
Scris de Administrator   
Thursday, 20 December 2007

Ref: Petitia nr. 0649/2007 (referinta ce trebuie mentionata in orice corespondenta)

Stimate domn,

Dorim sa va informam ca petitia dumneavoastra a fost examinata de Comisia pentru petitii si a fost declarata admisibila, in conformitate cu Regulamentul de procedura al Parlamentului European, in masura in care subiectul acesteia se incadreaza in domeniile de activitate ale Uniunii Europene.

Spre informarea dumneavostra, doresc sa va aduc la cunostinta ca Parlamentul European a fost sesizat in decursul ultimilor ani cu privire la numeroase cazuri de abuzuri sau neregului administrative sau juridice intampinate de cetatenii europeni care au solicitat restituirea unor proprietati confiscate de fostele regimuri comuniste din Europa Centrala si de Est. Urmare acestor petitii Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene sa exemineze posibilitatile de actiune din perspectiva dreptului comunitar. In raspunsul primit din partea Comisiei Europene se arata ca legislatia comunitara in vigoare nu ofera institutiilor Uniunii Europene competente specifice pentru a interveni in restituirea proprietatilor confiscate abuziv in perioada comunista. Curtile nationale sau curtea Europeana a Drepturilor Omului sunt singurele competente sa judece cazurile individuale si sa se asigure ca legislatia nationala in vigoare este respectat si aplicata corect.

In pofida acestui raspuns, Comisia de Petitii a decis in cursul sedintei sale din 30 ianuarie 2007 ca numarul ridicat de sesizari primite din partea cetatenilor noilor state mebre cu privire la intarzieri si blocaje in aplicarea legislatiilor nationale privind restituirea proprietatilor confiscate abuziv in perioada comunista justifica solicitarea unui studiu extern pe aceasta tema.

Subliniez, insa, ca acest studiu, ce va va fi transmis spre informare de indata ce va fi finalizat, are un caracter general si nu isi propune sa prezinte solutii in cazuri individuale, ci sa ofere o imagine asupra progreselor realizate si a dificultatilor ramase in procesul de restutuire a proprietatilor in noile state membre al Uniunii Europene.

In speranta ca informatiile de mai sus va sunt utile si avand in vedere deliberarile recente din Parlemntul European asupra unor probleme similare celor semnalate de dumneavoastra va atrag atentia asupra documentului anexat.

Cu stima,

Marcin Libicki

Presedintele Comisiei pentru petitii

 

Ultima actualizare ( Friday, 09 May 2008 )
Avem 102 vizitatori online