header image
Home
BURSA: Fostii proprietari nu cred in listarea Fondului Proprietatea anul acesta Listare E-mail
Scris de Administrator   
Thursday, 07 February 2008

ImageAdrian Iurascu, "Forumul Civic Romanesc": listarea este amanata in mod intentionat pentru ca "baietii cu noroc in viata" sa poata cumpara actiuni "Fondul Proprietatea" la pret mic.

Fostii proprietari vor despagubiri in obligatiuni de stat


Fondul Proprietatea ar pute fi listat la Bursa de Valori Bucuresti pana la finalul acestui an, "daca lucrurile merg bine", potrivit declaratiilor presedintelui consiliului de supraveghere al FP, Emanoil Negut. Domnia sa a prezentat ieri un calendar al pasilor ce trebuie urmati pana la listarea Fondului, insa reprezentantii asociatiilor de proprietari nu considera ca aceasta planificare este realista.

 

"Acest calendar nu mi se pare realist pentru ca este deja a treia sau a patra promisiune facuta de guvernanti", ne-a spus Adrian Iurascu, presedintele Forumului Civic Romanesc, din care fac parte 11 asociatii de proprietari. Domnul Iurascu a amintit de promisiunile repetate ale reprezentnatilor Fondului de a-l lista in mai 2002, in 2007 sau la jumatatea lui 2008. Domnia sa acuza ca listarea este amanata in mod intentionat: "S-a dat liber la tranzactionarea actiunilor Fondului Proprietatea si s-a creat o piata paralela pentru a impulsiona oamenii, care sunt disperati sa vanda actiunile la un pret inferior celui la care acestea se vor transfera la Bursa, iar baietii cu noroc in viata sa le poata cumpara."

Stefan Baiasu, purtatorul de cuvant al Depozitarului Central, ne-a spus: "Depozitarul Central a inregistrat tranzactii cu actiuni Fondul Proprietatea, incepand cu data de 28 ianuarie 2008". Domnia sa nu a putut
oferi detalii referitoare la numarul tranzactiilor sau volumul acestora.

Reprezentantii fostilor proprietari vad ca unica solutie pentru despagubire o lege noua, prin care restituirile sa fie facute in obligatiuni de stat si nu in actiuni, al caror pret este fluctuant. Adrian Iurascu se mai plange si de faptul ca in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprieatea nu este primit un reprezentant al fostilor proprietari.

Pana acum, firmele de consultanta PricewaterhouseCoopers si Darian Rom Suisse Cluj-Napoca au fost selectate pentru a face evaluarea activelor Fondului. Pe 4 februarie, FP a anuntat ca Schroders Investment Management Limited, Mercer si Industrie un Finanazkontor Etabl. and Independent Capital Management sunt cele trei companii selectate pentru etapa a doua a procesului de selectie a unui consultant financiar care sa ajute la desemnarea societatii de administrare a Fondului.

Domnul Negut a spus ca de administrarea Fondului Proprietatea sunt interesate 37 de societati internationale, iar compania care va administra Fondul va fi selectata pana la sfarsitul lunii octombrie. Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,24 miliarde lei (3.9 miliarde euro). La inceputul acestui an, numarul actionarilor persoane fizice ai Fondului Proprietatea a ajuns la 3028, iar valoarea actiunilor lor reprezenta 11,26% din capitalul social.

Adina Ardeleanu
07.02.2008

http://www.bursa.ro/on-line/s=piata_de_capital&articol=22745.htmlVizualizeaza comentariile (0) - Comenteaza

Ultima actualizare ( Tuesday, 01 April 2008 )

Comentarii

Acest articol inca nu a fost comentat.


Pagina 1 din 0 ( 0 comentarii )
©2006 MosCom

Autentificati-va pentru a putea comenta.
Avem 110 vizitatori online