header image
Home
Forumul Civic vrea sa opreasca acordarea de dividende si cere reprezentant in supravegherea FP PDF Listare E-mail
Scris de Administrator   
Sunday, 10 October 2010

Financiarul:

Forumul Civic Romanesc, un ONG care reuneste mai multe asociatii de proprietari la nivel national, ame­ninta ca va cere in instanta nulitatea adunarii generale de la Fondul Proprietatea din 6 septembrie, in­trucat unele dintre decizii au fost ilegale, imorale sau au prejudiciat interesele actio­narilor de drept ai Fondului si ale celor care inca au dosarele blocate la ANRP.

Financiarul:

Forumul Civic Romanesc, un ONG care reuneste mai multe asociatii de proprietari la nivel national, ame­ninta ca va cere in instanta nulitatea adunarii generale de la Fondul Proprietatea din 6 septembrie, in­trucat unele dintre decizii au fost ilegale, imorale sau au prejudiciat interesele actio­narilor de drept ai Fondului si ale celor care inca au dosarele blocate la ANRP.

Reprezentantii Forumului Civic con­testa, printre altele, dividendele „uriase” ce vor fi distribuite doar unui grup re­strans de actionari, modificarea unor prevederi din statutul FP, modalitatea in care au fost alesi membrii Consiliului de Supraveghere sau ai Comitetului Repre­zentantilor, pre­cum si cheltuielile foarte mari prevazute in bugetul pentru 2010. Din Forumul Civic fac parte 11 aso­ciatii de proprietari la nivel national, multi din­tre membrii acestora fiind fosti pagubiti ai sistemului comunist, care inca asteapta sa fie despagubiti la FP. Prese­dintele ONG-ului, Adrian Iurascu, a de­clarat ieri ca in­stitutia va merge in in­stanta cerand anularea hotararilor AGA si AGEA din 6 septembrie si urmeaza sa ini­tieze actiunea imediat ce deciziile vor fi pu­blicate in Moni­torul Oficial, adica in aceas­ta saptamana.

Printre altele, proprietarii contesta de­cizia de eliminare din actul constitutiv al Fondului a unei prevederi care permi­tea transferul cu titlu gratuit al actiunilor din proprietatea statului in proprietatea per­soa­nelor indreptatite. „Prin aceasta modi­ficare directoratul FP a dorit ca Fon­dul Proprie­tatea sa nu mai aiba nicio legatura cu proprietarii deposedati de statul comu­nist, lucru inacceptabil din punctul nostru de vedere”, sustin repre­zentantii Forumului.

In plus, ei acuza statul ca pe de o parte a suspendat orice despagubire in urma­torii doi ani, invocand lipsa banilor, insa pe de alta a aprobat dividende record de peste un miliard de lei, ce vor fi distribuite in principal unui grup restrans de actio­nari sau cercuri de interese. O alta ne­multu­mire se refera la stabilirea in mod arbitrar a datei de referinta pentru AGA, tot de ca­tre stat. Reprezentantii Foru­mului Civic acuza si ine­chitatea in ceea ce priveste lua­rea deci­ziilor im­portante privind Fon­dul si faptul ca viitori actionari nu au inca un membru care sa ii reprezinte in Con­siliul de Supra­veghere, lucru ce a fost re­fuzat permanent de catre Ministerul Fi­nantelor. Forumul sustine chiar ca AGA a fost ilegala, intrucat a fost incalcata Legea 31/1990, care contine pre­vederi despre cum se iau deciziile intr-o societate pe actiuni. Reprezentantii FC acuza statul ca isi aroga dreptul ca pana la o participatie de 33% sa aiba drept total de decizie la FP, iar pe de alta parte nu lasa noilor actionari alta varianta decat sa adere de drept la actul constitutiv.

Pe de alta parte, Forumul Civic acuza si lipsa deliberata de interes a ANRP, care in mod sistematic intarzie solutionarea dosarelor de despagubire. Ei sunt de pa­rere ca daca se mentin conditiile actuale lis­tarea Fondului pe Bur­sa ar putea fi un esec, pe de o parte pentru ca societatea va fi „se­cata” de cash daca va acorda dividende, iar astfel ii va scadea valoarea, iar pe de alta pen­tru ca inves­titorii care au dobandit ac­tiu­nile pe par­curs, asa-numitii„sam­sari”, vor pune presiune mare la van­zare si vor prabusi cotatiile titlurilor odata listate. Fo­ru­mul sus­tine ca a ches­tionat si casele de bro­keraj si SIF-urile pe aceasta tema, iar acestea au avut o opi­nie similara. Potrivit lui Iurascu, Forumul Civic repre­zinta ac­tionari care ar urma sa detina cumulat apro­ximativ 30% din FP.

Cristian Dutescu: „In linii mari AGA a fost in regula“

Unii avocati sunt sceptici cu privire la oportunitatea si sansele de reusita ale unui astfel de demers, care s-ar contrapune in­teresului comun din piata de capital, acela de a vedea FP listat cat mai curand. „In linii mari adunarea generala a fost in regula. Cata vreme legea nu interzice infiintarea unor astfel de comitete (Comitetul Repre­zentantilor - n.r.), actionarii o pot decide. Desigur ca, din punct de vedere moral, nu­mirea unor anumite persoane este discuta­bila, dar legal nu. Si eu ma asteptam ca Finan­tele sa aiba mai multa inte­lepciune cand si-a pus oameni acolo si sunt sigur ca se putea gasi o formula mult mai buna, insa, una peste alta, nu privesc cu ochi foarte buni un demers care sa sus­tina anularea hotararilor AGA, pentru ca in­teresul tuturor este sa se listeze odata Fon­dul. Sa se listeze tocmai ca sa se ter­mi­ne oda­ta povestea cu samsarii”, a comentat Cristian Dutescu, avocat specializat pe piata de capital.

Vizualizeaza comentariile (0) - Comenteaza

Comentarii

Acest articol inca nu a fost comentat.


Pagina 1 din 0 ( 0 comentarii )
©2006 MosCom

Autentificati-va pentru a putea comenta.
Avem 79 vizitatori online