header image
Home
ZIARUL BURSA:"FORTA CIVICA CERE REZILIEREA CONTRACTULUI CU FRANKLIN TEMPLETON" PDF Listare E-mail
Scris de Administrator   
Thursday, 02 February 2012
Comitetul Reprezentativ ar trebui să reacţioneze la lipsa de performanţă şi la rezultatele catastrofale înregistrate de administrator", a declarat Adrian Iuraşcu pentru ziarul Bursa

Acţionarii Fondului Proprietatea sunt convocaţi, miercuri, să decidă diminuarea capitalului social, precum şi alte modificări ale actului constitutiv, însă înaintea evenimentului, unii acţionari îşi exprimă nemulţumirea faţă de administratorul fondului, "Franklin Templeton".

"Statul trebuie să ceară, de urgenţă, rezilierea contractului cu Franklin Templeton, din cauza rezultatelor dezastruoase înregistrate şi pentru lipsa de performanţă", ne-a declarat, vineri, Adrian Iuraşcu, preşedintele "Forumul Civic Românesc", asociaţia-umbrelă care reuneşte 11 organizaţii de proprietari deposedaţi de regimul comunist.

Potrivit domniei sale, "Comitetul Reprezentativ ar trebui să reacţioneze la lipsa de performanţă şi la rezultatele catastrofale înregistrate de administrator".

Fondul Proprietatea (simbol FP) a înregistrat, în trimestrul al treilea, o pierdere netă neauditată de 7,9 milioane de lei, faţă de un profit net de 60,1 milioane lei, înregistrat în aceeaşi perioadă din 2010, potrivit raportului trimestrial transmis Bursei de Valori Bucureşti.

În schimb, în primele nouă luni, FP a raportat un profit net de 535,2 milioane de lei, cu 97,8% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Adrian Iuraşcu spune că "Franklin Templeton" se comportă ca un adevărat proprietar. "Este inacceptabil ca un administrator străin să facă ce vrea în domeniile strategice", ne-a declarat domnia sa.

Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Acţionarilor Privaţi ai Fondului Proprietatea (AAPFP), are o altă părere. Potrivit domniei sale, "acţionarii sunt mulţumiţi, în principiu, de managementul exercitat de "Franklin Templeton", însă nu sunt mulţumiţi de veniturile foarte mari obţinute de conducere, comparativ cu evoluţia foarte slabă a acţiunilor". Domnul Murgu ne-a declarat: "Aproximativ 90% dintre acţionari consideră că actuala conducere a fondului este identică cu cea anterioară, care a adunat profit din participaţiile la companii".

Cei doi reprezentanţi ai foştilor proprietari spun că acţionarii sunt nemulţumiţi de scăderea preţului acţiunilor, în prezent acestea ajungând la 0,45 lei.

Marius Murgu ne-a spus că susţine orice demers care ar putea creşte preţul acţiunilor, fie chiar şi o eventuală listare duală la bursele din Varşovia sau Viena, însă, potrivit domniei sale, trebuie ales într-un mod pertinent locul în care urmează să se facă listarea. Domnul Murgu a afirmat: "Aştept de la Franklin Templeton să provoace minunea promisă. La ultima adunare generală, conducerea Fondului a învederat că lumea se va convinge că acţiunile vor creştete".

Acţionarii vor decide, miercuri, dacă FT va administra discreţionar Fondul Proprietatea, în limita a 20% din valoarea netă a activelor şi nu a 5% ca până acum. Pe ordinea de zi se mai găseşte şi propunerea ca fiecare acţiune deţinută să confere acţionarului dreptul la un vot în adunarea generală a acţionarilor.

Adrian Iuraşcu ne-a spus că Forţa Civică nu este de acord cu schimbarea actului constitutiv şi a contractului administrativ, cerute de administratorul Fondului Proprietatea. "Modificarea actului constitutiv va duce la excluderea micilor proprietari de la luarea deciziilor", a precizat domnia sa. În opinia domnului Iuraşcu, schimbarea modului de vot "serveşte marilor proprietari".

Marius Murgu ne-a precizat că "într-o întâlnire, conducerea < Franklin Templeton > a spus că modificările aduse actului constitutiv şi contractului de admnistrare se referă doar la modul de calcul al indemizaţiei acţionarilor şi nu la extinderea drepturilor conducerii".

Pe 23 noiembrie urmează să se discute şi despre reducerea capitalului social de la 13.778.392.208 lei la 13.538.087.407 lei, ca urmare a anulării unui număr de 240.304.801 acţiuni proprii dobândite de către societate.

Pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist, statul a înfiinţat, în 2005, Fondul Proprietatea, care are în portofoliu deţineri la companiile de stat, printre care cele energetice. Sectorul energiei electrice, al petrolului şi gazelor naturale ocupă un procent de 86% din activele FP.

Fondul a fost listat, în ianuarie, la Bursă, după ce statul a selectat firma americană "Franklin Templeton" drept administrator.

Statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, mai deţinea circa 2,74% din capitalul social subscris şi vărsat al Fondului Proprietatea (FP), la data de 11noiembrie, respectiv 3,25% din drepturile de vot, potrivit unui comunicat FP transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Acţionarii instituţionali străini deţineau, la aceeaşi dată, 40,03% din capitalul social subscris şi vărsat, persoanele fizice române aveau 36,26% din capitalul social subscris, acţionarii instituţionali români deţineau 11,14%, iar persoanele fizice nerezidente aveau 9,83% .

"Manchester Securities" Corp. deţinea, la 11 noiembrie, 8,65% din capitalul social subscris şi vărsat al FP, iar Georgia Palade van Dusen, nepoata lui Nicolae Malaxa, avea o participaţie de 6,57%.

Bursa
Autor: CRĂIŢA SIMIONESCU
21.11.2011

 

 

Ultima actualizare ( Monday, 27 February 2012 )
Vizitatori: 2859371
Avem 67 vizitatori online