header image
Home
Fondul Proprietatea , cand e , cand nu e al statului Listare E-mail
Scris de Administrator   
Friday, 14 July 2006

Reprezentantii Fondului Proprietatea sustin ca Fondul nu este , de fapt o institutie publica , dar nu cunosc ce inseamna notiunea .

Necunoscutele care apar in ecuatia Fondului Proprietatea nu sunt putine . Politicienii , societatea civila si administratorii Fondului incearca sa dea raspunsuri la statutul acestei institutii si la modalitatile prin care o afacere de 4 miliarde de euro poate fi aparata de cei care pot specula insuficientele legislative din constituirea acestui fond .Din ce bani isi face Fondul Proprietatea publicitate?
Cristina Stihi , director de comunicare al Fondului Proprietatea ne-a spus ca Fondul Proprietatea nu este o societate publica deoarece “trebuie sa plecam de la principiul de constituire a Fondului care prevede ca acest fond este un gest al statului , prin care proprietati care sunt acum la stat se vor intoarce la cetateni “ . Domnia sa a afirmat ca “acest gest functioneaza ca un imprumut luat de la cetateni in mod abuziv , dar ce da acum statul inapoi rupe din ce este al lui”.
Marturisim ca din explicatiile sale nu intelegem ce sens da notinuii de “societate publica” . Banuim insa ca o foloseste intr-un sens propriu , fara sa dispuna de “proprietatea “ termenului .
Cristina Stihi a declarat in presa ca “Fondul Proprietatea nu este o societate publica” si nu a dorit sa ofere informatii despre valoarea investitiilor facute in publicitae . Nici Alexandru Paunescu nu considera ca Fondul Proprietatea este o institutie publica si de aceea sustine ca nu trebuie sa isi faca publice achizitiile publice.
Gheorghe Piperea , avocat , ne-a declarat ca “Fondul Proprietatea  este o societate de investitii organizata pe actiuni , dar care isi plateste publicitatea si procesele din banii Ministerului de Finante , nu din capitalul Fondului de 4 miliarde de euro” . Domnia sa considera ca “Fondul Proprietatea manevreaza banii publici , iar controlul poate fi facut de AGA , care inca nu este constituita , de Ministerul Public si de Curtea de Conturi“.
Pe de alta parte , Camelia Nutu , purtator de cuvant al Curtii de Conturi , ne-a declarat ca “ potrivit legii 247 / 2005 , fondul functioneaza ca societate de investitii detinuta de statul roman ca actionar unic pana la transferul actiunilor catre proprietari “ . In acelasi timp , tot in Legea 247 este mentionat faptul ca Ministerul  Finantelor Publice reprezinta statul roman si are inclusiv competente de control la acest Fond , potrivit Cameliei Nutu . Desi Curtea de Conturi controleaza inclusiv ministerele , verificarea se face pentru un exercitiu bugetar expirat , adica abia in 2007 putem stii ce s-a intamplat cu banii Fondului si daca cheltuirea lor pe publicitate este justificata . Potrivit datelor publicate in presa , Fondul Proprietatea a cheltuit pe publicitate 700.000 de euro .
Stefan Adrian Iurascu , presedintele Forumului Civic Romanesc ,  ne-a spus ca “domnul Paunescu a spus ca prin publicitate vor fi cheltuiti banii fondului , nu ai cetatenilor , insa de unde au ei banii? Sau au venit cumva cu ei de acasa? “  Domnia sa este de parere ca “cheltuirea celor 700.000 euro pentru un clip publicitar transforma acest Fond in Fondul Realitatea “ . Stefan Iurascu este de parere ca “doamna Stihi face confuzii deoarece cand ii convine transforma Fondul in societate comerciala , apoi in societate de investitii financiare , iar apoi acorda publicitate dupa criterii proprii “ . In plus , “reprezentantii  proprietarilor trebuiau sa faca parte din Consiliul de Supraveghere al Fondului pentru ca fondul e alcatuit de actiuni ale statului la companii si dividendele obtinute din acestea “ .
 

CNA a mangaiat pe crestet Fondul Proprietatea

ImageRalu Filip ,  presedintele Consiliului National al Audiovizualului , ne-a spus ca “CNA   a solicitat scoaterea unei parti din mesajul transmis in spot prin care se spunea ca <<Fondul Proprietatea poate fi si al tau >> “. Ralu Filip explica cum Fondul Proprietatea nu apartine decat fostilor proprietari si se intelege gresit , din reclama , ca ar apartine tuturor. Domnia sa a adaugat ca acel “pasaj a fost scos din spot  , dar nu putem actiona in nici un fel asupra Fondului , ci doar asupra televiziunilor care il difuzeaza “ , adaugand ca “ in rest spotul nu are nici o problema din punct de vedere al legislatiei audiovizualului “ .
Stefan Iurascu a spus ca “vom mai face o sesizare la CNA deoarece Fondul anunta un capital de 4 miliarde de euro care nu poate fi demonstrat “ , adaugand ca “reclama este doar o manipulare asupra investitorilor , asa cum s-a intamplat la Dracula Park cand Adrian Nastase  a depus 100 de milioane pentru a atrage investitorii”.

BURSA 14.07.2006

Vizualizeaza comentariile (0) - Comenteaza

Ultima actualizare ( Tuesday, 29 August 2006 )

Comentarii

Acest articol inca nu a fost comentat.


Pagina 1 din 0 ( 0 comentarii )
©2006 MosCom

Autentificati-va pentru a putea comenta.
Vizitatori: 2859898
Avem 89 vizitatori online