header image
Home
"Fondul Proprietatea" nu are sanse sa fie functional pina in 2007" Listare E-mail
Scris de Administrator   
Friday, 07 July 2006

* Toate persoanele implicate in functionarea "Fondului Proprietatea" ridica din umeri atunci cind vine vorba de posibilitatea ca acest Fond sa functioneze, desi reclama sa de pe unele posturi TV lasa impresia ca totul este in regula
Schimbarile necesare pentru ca "Fondul Proprietatea" sa fie autorizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si sa ii poata despagubi pe fostii proprietari din regimului comunist, deposedati in mod abuziv, nu au fost operate inca in legislatie. Intre timp, conducerea "Fondului Proprietatea" a fost schimbata, iar Alexandru Nicolae Paunescu este noul presedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului in locul lui Nicolae Ivan. Reclama "Fondului Proprietate" este difuzata pe unele posturi TV, iar in timp ce reprezentantii societatii civile contesta veridicitatea informatiilor prezentate in spot, oficialii Consiliului National al Audiovizualului afirma ca nici macar nu au vazut reclama respectiva.
* Mihai Tanasescu: "Nu se va intimpla nimic cu Fondul pina anul viitor"
Misterul care planeaza asupra "Fondului Proprietatea" i-a invaluit si pe liderii Comisiilor Buget, finante, Banci din Parlament. Astfel, Mihai Tanasescu, deputat PSD si presedintele comisiei din Camera Deputatilor, ne-a declarat ca "in forma in care este astazi, acest Fond este unul inchis si din aceasta pricina CNVM nu il poate aviza". Domnia sa a adaugat ca "forma Fondului Proprietatea se loveste de problema evaluarii actiunilor Fondului si cea a investitiilor", afirmind ca "nu se va intimpla nimic cu acest Fond pina la sfirsitul anului, adica nu va fi nici listat, nici nu va functiona, nici nu va da bani catre pagubiti". Mihai Tanasescu a amintit ca "banii cheltuiti cu aceste despagubiri vor intra la cheltuieli publice si vor afecta foarte mult deficitul bugetar", adaugind ca "numai anul acesta cind Fondul nu a functionat, a modificat cu 1% deficitul bugetar, dar daca va functiona un an fara intrerupere, deficitul va creste cu aproximativ 2%". Audierea Consiliului de Supraveghere al Fondului va fi ceruta la inceputul lunii septembrie, potrivit liderului PSD. Pe de alta parte, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget, Finante, Banci din Senat, ne-a spus ca "marti ii voi invita pe presedintele Fondului si pe Gabriela Anghelache (n.n. presedintele CNVM) pentru a vedea daca se doreste schimbarea legii, pentru ca in forma actuala vor mai trece citeva luni pina la functionarea Fondului". Domnia sa este de parere ca "asa cum merge acum Fondul, nu permite listarea companiilor la Bursa". Gratiela Iordache, vicepresedintele Comisiei de Buget, Finante din Camera Deputatilor, ne-a spus ca "este necesara informarea cu maxima transparenta a stadiului in care se afla Fondul Proprietatea, mai ales cind este vorba de listarea companiilor, portofoliul Fondului si transferul actiunilor catre proprietari". Domnia sa a recunoscut ca nici la nivelul parlamentarilor situatia Fondului Proprietatea nu este prea clara si devine "ingrijoratoare". Gratiela Iordache a afirmat ca "este aceeasi lipsa de transparenta precum in cazul privatizarii BCR in care anexele contractului de privatizare nu au fost cunoscute de parlamentarii care au votat sau cum a fost cazul votului proiectului de Cod Fiscal care s-a petrecut in 15 minute, desi proiectul avea 566 de pagini". * Conducerea "Fondului Proprietatea" nu raspunde intrebarilor cit timp se plimba prin Monte Carlo
In aceasta perioada, presedintele Fondului Proprietatea se afla printre invitatii Forumului International al Fondurilor, organizat la Monte Carlo, iar acolo poate discuta cu reprezentantii companiilor care ar putea sa participe la administrarea Fondului. Contactat de ziarul Bursa, Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea, a refuzat sa ofere detalii despre listarea actiunilor Fondului la Bursa si a mentionat ca nu poate discuta cu noi deoarece "vorbesc pe banii mei (n.n. urmare a serviciului de roaming)". Mai mult, cind a fost intrebat daca nu stie sau nu vrea sa ne dea informatiile cerute, domnia sa a spus ca "nu va pot da informatii si atit". Nici Cristina Stihi, directorul de comunicare al Fondului nu ne-a raspuns solicitarilor deoarece: "Nu sunt in contextul pentru a va oferi asemenea informatii", adaugind ca "materialul dumneavoastra de presa trebuie sa mai astepte pina ma intorc in tara". Gratiela Iordache a spus ca "este incredibil raspunsul pe care l-ati primit", amintind de faptul ca echipa aflata la conducerea Fondului este platita din bani publici.
* Publicitatea "Fondului Proprietatea" este vazuta de toti, mai putin de CNA
Forumul Civic Românesc a inaintat o somatie catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA) privind spoturile publicitare transmise pe canale mass-media in care Fondul apare ca ar avea un patrimoniu de 4 miliarde euro, lucru "fals" potrivit Forumului Civic. Stefan Iurascu, presedintele Forumului Civic, a spus ca "in acest moment nu exista nicio valoare certa ce poate fi demonstrata ca apartinind Fondului, iar mentionarea ei are drept scop doar atragerea posibililor investitori si a proprietarilor care urmeaza sa fie despagubiti". Ralu Filip, presedintele CNA, ne-a declarat:  "nu am vazut spotul" si  "nu stiu nimic despre el". Interzicerea spotului se poate face, potrivit lui Ralu Filip, doar prin decizia Consiliului CNA prin intrunirea cvorumului si doar daca "sunt motive legale pentru care spotul trebuie interzis". Cu toate acestea, spotul publicitar a fost vazut de Mihai Tanasescu care spune ca "pina acum despre Fondul Proprietatea nu pot spune decit ca are o campanie foarte agresiva pe TV prin care se spune ca Fondul este al proprietarilor". Domnia sa aminteste ca "reclama asta o plateste cineva si cu bani foarte multi". Gratiela Iordache crede ca "modul de prezentare a Fondului Proprietatea te duce cu gindul la Programul de Privatizare in Masa, iar informatiile sunt putine", iar Stefan Iurascu considera ca Fondul se apropie de antecedentele de genul FNI si FNA. Din sursele noastre, spotul TV este difuzat doar de postul Realitatea TV. Cristina Stihi nu ne-a precizat posturile care difuzeaza acest spot si ne-a spus doar ca "difuzarea va fi progresiva, adica va fi data la inceput de mai putine televiziuni si apoi de mai multe". Refuzul conducerii Fondului de a raspunde solicitarilor noastre se poate datora si anuntatei strategii de imagine initiata de conducerea Fondului. Publicitatea difuzata pe postul Realitatea TV este cel putin curioasa, din moment ce patronul acestui post de televiziune - Sorin Ovidiu Vintu - a afirmat intr-un interviu acordat ziarului Bursa ca "daca vrea, poate prelua Fondul Proprietatea in sase luni". Mai mult, Cristina Stihi a fost director de PR al organizatiei World Vision, companie care a desfasurat campanii umanitare impreuna cu postul Realitatea TV ("Realitatea face digul" in 2005).

Conform legii initiale de infiintare a "Fondului Proprietatea", cuprinsa in pachetul de reforma in Justitie pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in 2005, fostii proprietari deposedati abuziv de regimul comunist primeau actiuni la acest fond. La rindul lui, Fondul trebuia sa fie alimentat cu active detinute la diverse societati comerciale de institutii ale statului precum AVAS, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii Industriei, diferite ministere, precum si creante detinute de stat in strainatate (precum cele in valoare de aproximativ 900 milioane dolari pe care Irakul ni le datora din activitati comerciale dinainte de 1990). Necesitatea schimbarii legislatiei de functionare a Fondului vine ca urmare a dificultatii cu care se confrunta acesta daca isi propune sa ofere fostilor proprietari contravaloarea actiunilor sau ca acestia sa le poata lasa administratorilor Fondului pentru a fi plasate pe piata de capital. In acest caz, cei aproximativ 200.000 de posibili actionari care urmeaza sa fie despagubiti, pot deveni o prada usoara pentru cei care vor sa profite de portofoliul Fondului din care se vor plati aceste despagubiri si care va fi de 4 miliarde euro. Cistigurile substantiale de dupa listarea Fondului vor veni in primul rind pentru cei care vor cumpara actiunile fostilor proprietari si care vor juca pe Bursa. Mai mult, se pare ca cele 114 companii care urmeaza sa intre in portofoliul "Fondului Proprietatea" au relatii strinse cu cei care conduc Fondul, numiti de Premier anul trecut si care sunt parteneri de afaceri ai acestuia sau persoane care au participat la privatizarile dubioase de dupa 1990.

BURSA 7.07.2006

Vizualizeaza comentariile (0) - Comenteaza

Ultima actualizare ( Tuesday, 29 August 2006 )

Comentarii

Acest articol inca nu a fost comentat.


Pagina 1 din 0 ( 0 comentarii )
©2006 MosCom

Autentificati-va pentru a putea comenta.
Vizitatori: 2859895
Avem 86 vizitatori online