header image
Home
Forumul Civic a solicitat CNSAS deconspirarea ierarhilor BOR care au colaborat cu Securitatea Listare E-mail
Scris de Administrator   
Saturday, 19 August 2006

Image
www.afpr.ro
Recent, Forumul Civic Romanesc a solicitat Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) deconspirarea ierarhilor BOR colaborationisti. Intr-o discutie avuta cu Adrian Stefan Iurascu, presedintele Forumului Civic Romanesc, acesta a precizat ca demersul sau nu trebuie privit ca un atac la adresa BOR, ci doar ca o masura fireasca de igienizare morala a societatii romanesti.    Initiativa Forumului Civic Romanesc (FCR) survine intr-un context social-politic favorabil deconspirarii fostei Securitatii, in toate straturile societatii in care a fost infiltrata si a lucrat impotriva intereselor legitime ale poporului roman, in ansamblu, cat si impotriva cetatenilor ca persoane morale, cu drepturi si libertati firesti. Mai devreme sau mai tarziu, deconspirarea Securitatii se va intampla si in Biserica, la fel ca in toate domeniile unde lucreaza formatorii de opinie publica, mai ales ca o serie de intelectuali seriosi au cerut cu consecventa, incepand din 1990 incoace, ca lucrul acesta sa se intample cu prioritate in Biserica, institutia cea mai credibila a societatii romanesti si cea mai aproape de Dumnezeu, judecatorul tuturor. Demersul FCR este favorizat de contextul politic actual, in care atat presedintele Romaniei, cat si premierul au cerut imperativ serviciilor secrete sa-si retraga ofiterii acoperiti din partide, mass-media, dar si din cultele religioase. In viitoarele noastre pagini, vom urmari cu predilectie acest subiect, cu atat mai mult cu cat am facut de-a lungul anilor dezvaluiri serioase despre colaborarea preotilor si ierarhilor cultelor religioase cu fosta Securitate. Informatii suplimentare despre Forumul Civic Roman si activitatea sa pot fi obtinute de pe site-ul www.forumulcivic.ro.

Catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii

"In virtutea dreptului de acces la informatii de interes public si in conformitate cu Legea 187/1999, va rugam sa ne comunicati in termen legal daca ierarhii mentionati in anexa au fost colaboratori ai fostei Securitati. Consideram ca asanarea morala a societatii romanesti, in general, este necesara si trebuie facuta si in randurile conducerii Bisericii Ortodoxe Romane. Prin demersul nostru dorim ca si aceasta institutie, ce se bucura de cea mai mare incredere in randul populatiei, sa fie condusa in viitor de oameni care nu au facut pactul cu uneltele regimului comunist".
Cererea este semnata de ing. Adrian Stefan Iurascu, presedintele Forumului Civic Romanesc, care a primit confirmarea inregistrarii la Oficiul Juridic al CNSAS in 14 august 2006.

Biserica nu se opune accesului la dosarele clericilor

Biserica Ortodoxa Romana nu s-a opus si nu se opune accesului la dosarele clericilor din arhivele fostei Securitati, din perioada regimului comunist, a declarat pentru Rompres dl Bogdan Teleanu, de la Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.

ROMANIA LIBERA  19.08.2006

 

Vizualizeaza comentariile (0) - Comenteaza

Ultima actualizare ( Tuesday, 19 September 2006 )

Comentarii

Acest articol inca nu a fost comentat.


Pagina 1 din 0 ( 0 comentarii )
©2006 MosCom

Autentificati-va pentru a putea comenta.
Vizitatori: 2859320
Avem 20 vizitatori online